Όλα τα βλέμματα θα στραφούν προς τον ουρανό το επόμενο έτος, όταν το Space Launch System (SLS) της NASA θα εκτοξεύσει την αποστολή Artemis 2 προς τη Σελήνη.

Η αποστολή Artemis 2 θα στείλει τέσσερις αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τον Σεπτέμβριο του 2025, αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Θα είναι η πρώτη επανδρωμένη προσπάθεια πέρα από τη γήινη τροχιά μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την επιτυχημένη δοκιμή του Artemis 1 στα τέλη του 2022.

Η αποστολή Artemis 1 έστειλε μια μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε σεληνιακή τροχιά και πίσω, ένα ιστορικό επίτευγμα που γιορτάζεται σε ένα νέο 12λεπτο μίνι ντοκιμαντέρ της NASA με τίτλο “Artemis: Success and Preparation”.

Στις 16 Νοεμβρίου 2022, το διαστημικό σκάφος Orion της NASA εκτοξεύτηκε πάνω στον πύραυλο SLS (Space Launch System) από την εξέδρα εκτόξευσης 39B στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA σε πορεία προς το φεγγάρι, ξεκινώντας επίσημα την αποστολή Artemis 1. Κατά τη διάρκεια 25,5 ημερών, το Orion πραγματοποίησε δύο σεληνιακές διελεύσεις, πλησιάζοντας σε απόσταση 129 χιλιομέτρων τη σεληνιακή επιφάνεια. Στην πιο μακρινή του απόσταση κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο Orion ταξίδεψε σχεδόν 435.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την πτώση με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου 2022.

Το Artemis 1 σημείωσε νέα ρεκόρ επιδόσεων, ξεπέρασε τις προσδοκίες αποδοτικότητας και καθιέρωσε νέες βάσεις ασφαλείας για τους ανθρώπους στο βαθύ Διάστημα. Αυτό είναι ένα προοίμιο για το τι έρχεται στη συνέχεια, καθώς μετά την επιτυχία του Artemis 1, οι άνθρωποι θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη με το Artemis 2. Χτίζοντας σταδιακά αυτές τις δυνατότητες και αποδεικνύοντας αυτές τις δυνατότητες που έχουμε μέσω του προγράμματος Artemis, θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε στη Σελήνη και να διεξάγουμε επιστημονικές εργασίες που είναι πολύ σημαντικές για την εξερεύνηση του βαθέος Διαστήματος. Είμαστε έτοιμοι για το Artemis 2.

Πηγή

Προηγούμενο άρθροΕκτόξευση στον τζίριο της Huawei παρά τον πόλεμο με τις ΗΠΑ!